Een vijver aanleggen is vaak een hele klus. Nadat men eerst de meest geschikte plaats in de tuin heeft bepaald kan men de vorm gaan bepalen. Wanneer men een vijver wil maken die voorzien is van vijverfolie, om op die manier het weglopen van het water te voorkomen, zal zelf de vorm van de vijver moeten bepalen. Voorgevormde vijver zijn overigens in allerlei soorten en maten in de handel.
Er zijn echter ook voorgevormde vijver in de handel verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt van kunststof en bestaan uit verschillende diepteniveaus zodat men waterplanten op verschillende dieptes kan planten. Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.
Voordat men een voorgevormde vijver in gaat graven kan men het beste eerst de omtrek op de bodem aangeven. Hierna kan men met het uitgraven van het gat beginnen. Zodra dit groot genoeg is kan de voorgevormde vijver er voorzichtig in worden geplaatst. Hierbij dient men te zorgen dat de bodem van de vijver voldoende kan steunen op de ondergrond en bovendien waterpas ligt. Zou dit niet zo zijn dan loopt men het risico dat de bodem van de vijver gaat scheuren of breken of dat er water aan één zijde uit de vijver loopt tijdens het vullen of bij regenval.
De ruimte die naast de vijver nog is opengebleven dient men zorgvuldig met grond op te vullen om verzakken te voorkomen. Kan de vijver geen kant meer op dan kan het vullen gaan beginnen. Door het gewicht van het water en de bodembedekking wordt de vijver nog steviger in de ondergrond gedrukt. Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.