Voor sommige mensen is een vijver niet meer dan een gat in de grond waar water in is gegoten. Maar niets is minder waar, bij de aanleg van een vijver komt namelijk veel meer kijken dan een gat te graven en dit vullen met water. Het water mag namelijk niet weglopen in de bodem wat betekent dat er een ondoorlatende laag of bak in het gat worden geplaatst. Voordat men gebruik kon maken van vijverfolie of de voorgevormde plastic bakken vervaardigde men vijvers door beton te gebruiken om het water vast te houden.
Bij het uitgraven van de vijver dient men rekening te houden met de verschillende dieptes waarop de planten in een vijver moeten komen te staan. Er dienen dus meerdere niveaus te worden gemaakt. Meestal worden vijvers ongeveer een meter tot 1.20 meter diep gegraven. Zo kunnen alle planten een goede plaats krijgen en de eventuele vissen ver genoeg naar de bodem afzakken om geen last te hebben van winterse kou. Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.
Een te diepe vijver zou te koud worden waardoor veel zuurstofplanten, die op de bodem overwinteren, en vissen het niet zouden overleven. Bovendien zal de vijver dan ook in de lente langer kou blijven waardoor de groei van planten zal vertragen. Het tegenovergestelde geeft echter ook problemen want is een vijver te ondiep dan komen de planten te vroeg uit en kunnen door vorst stukvriezen. Verder zullen in ondiepe vijvers gemakkelijk algen groeien omdat deze warmer is. Het kiezen van de juiste diepte is dus erg belangrijk.
Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.