Een vijver in de tuin is vaak een prachtig gezicht. Maar een mooie vijver krijgt men niet zomaar. Hier komt heel wat onderhoud bij kijken dan alleen dode bladeren uit de vijver vissen in het najaar.
In de meeste gevallen is een vijver een ecosysteem op zich. Bacteriën zetten immers afvalstoffen van biologische oorsprong, zoals rotte plantenresten en uitwerpselen van vissen of ander dieren die in de vijver leven, om in voeding voor de aanwezige waterplanten. De stikstof die de bacteriën produceren is vooral erg belangrijk voor deze planten. Zo kunnen ze namelijk weer zuurstof produceren wat weer van belang is voor de waterdieren in de vijver. Om te zien of de kwaliteit van het water goed is kan men het beste de helderheid van het vijverwater als maatstaf gebruiken. Is het water immers helder dan mag men ervan uit gaan dat de balans in orde is. Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.
Door een reinigingspomp op de vijver aan te sluiten wordt al veel vuil uit het water gefilterd. Toch dient men de vijver regelmatig van grof vuil te ontdoen. Bovendien moet men zorgen dat de vijver niet te veel algen gaat bevatten. Algen ontstaan doordat het evenwicht tussen de hoeveelheid voedsel voor de vijverplanten en de hoeveelheid voedsel die de planten op kunnen nemen is verstoord. Er zit dan te veel voedsel in het water waardoor algen de kans krijgen om te groeien. Het evenwicht kan verstoord worden door te veel zonlicht, te veel vissen of visvoer danwel te weinig planten in de vijver.
Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.