Om een vijver in een tuin te creëren kan men kiezen voor een voorgevormde kunststof bak danwel om een vijver de vorm te geven die men zelf wil. Een dergelijke vijvers kan men dan bekleden met zogenaamde vijverfolie, een kunststof- of rubberachtige folie die ervoor zorgt dat het water niet in de bodem weg kan zakken.
Wanneer de vijver direct in de volle zon wordt geplaatst dan zal deze snel opwarmen en zal de kans groot zijn op veel algengroei. Door teveel algen in het water van de tuinvijver zal het zuurstofgehalte afnemen waardoor eventueel aanwezige vissen een gebrek hieraan kunnen krijgen. Bovendien zal in de lente het vijverwater snel opwarmen waardoor planten vroeg gaan groeien en dan door vorst kunnen worden beschadigd. Dit si tevens de reden dat een tuinvijver niet te ondiep mag zijn. Is een tuinvijver echter te diep dan zal het water in het voorjaar moeilijker opwarmen waardoor de plantengroei vertraging oploopt.
In een tuinvijver kan men in de meeste gevallen ook prima siervissen zoals goudvissen of goudwindes houden. Om deze diertjes van extra zuurstof te kunnen voorzien kan men een fontein in de vijver plaatsen. Deze dient dan tevens ter decoratie van het geheel. Naast een fontein en de nodige vijverplanten kan men de tuinvijver verder nog opsieren met onder andere een sierbrug, lampjes, spuit- of vijverbeelden en allerlei verschillende soorten drijfobjecten. Bij het plaatsen van de vijverbeplanting dient men echter wel rekening te houden met de diepte waarop de verschillende plantjes moeten worden gezet. Bekijk het volledige aanbod vijverbenodigdheden in de webshop.