Waren tuinhuizen enkele jaren geleden voornamelijk nog bedoeld om het tuingereedschap en de tuinmeubelen in op te bergen, tegenwoordig worden ze steeds meer ingezet als extra ruimte voor bijvoorbeeld het beoefenen van een hobby of als logeervertrek. Bovendien moet het tuinhuis tegenwoordig ook een ware decoratie voor de tuin zijn.
Functie van een tuinhuis
Afhankelijk van de functie die een tuinhuis zal gaan vervullen zal men de ruimte moeten isoleren, verwarmen en aankleden. Op deze manier is het tuinhuis wind- en waterdicht. Bovendien is het door middel van de verwarming ook nog eens prima gedurende de wintermaanden prima te gebruiken. In tegenstelling tot vroeger kan men dan een tuinhuis het hele jaar door blijven gebruiken en hoeft het niet alleen als opslagruimte te dienen.
Voordelen van een tuinhuis
Er zijn veel voordelen verbonden aan een tuinhuis. Het grootste voordeel is misschien wel dat een tuinhuis je meer van de zomer laat genieten. Het tuinhuis kun je overigens inrichten met allerlei soorten meubels en een leuk tapijtje waardoor het je favoriete plekje van de tuin wordt. Nog een voordeel is dat je met een tuinhuis optimaal gebruik maakt van de ruimte die beschikbaar is. Tuinhuizen zijn immers zeer flexibel en kunnen op maat gemaakt worden. Tot slot is een tuinhuis de beste plek om je helemaal te ontspannen, maar ook kun je er werken of lekker van je hobby genieten. Bekijk het volledige aanbod tuinhuizen en hun prijzen in de webshop.
Soorten tuinhuizen
Hoewel tuinhuizen meestal van hout gemaakt worden, zijn er tegenwoordig ook steeds meer mensen die de voorkeur geven aan een tuinhuis van kunststof. Het hout dat men gebruikt voor de opbouw van een tuinhuis dient namelijk eerst behandeld te worden met beits of een ander middel dat verwering tegen gaat. Men kan overigens ook kiezen voor het gebruik van zogenaamd geïmpregneerd hout. Kunststof daarentegen hoeft niet voorbehandeld te worden en kan dus direct worden gebruikt. Bekijk het volledige aanbod tuinhuizen en hun prijzen in de webshop.
Kunststofsoorten
Er zijn verschillende soorten kunststof tuinhuizen die men kunt kopen. Zo verschillen ze vaak van kleur en prints. Mensen die een houten tuinhuis mooier vinden, maar liever een kunststof tuinhuis hebben vanwege het gemak, kunnen ook voor een kunststof tuinhuis kiezen met een houtprint. Men heeft dan de voordelen van kunststof; maar toch de natuurlijke uitstraling van hout zonder het onderhoud dat hout van tijd tot tijd nodig heeft.
Zelf bouwen of laten maken?
Je kunt ervoor kiezen om het tuinhuisje zelf te bouwen of te laten installeren door een bedrijf. Maar hoe weet je nou wat handiger is? Wie twee linkerhanden heeft, doet er natuurlijk goed aan om de bouw van het tuinhuis uit handen te geven. Indien je hiervoor kiest, besteed je dit uit aan een aannemer, klusbedrijf, timmerman of andere zzp’ers. Ben je echter goed in klussen? Dan kun je kiezen voor een kant- en klaar bouwpakket of het tuinhuis helemaal zelf te ontwerpen. Bekijk het volledige aanbod tuinhuizen en hun prijzen in de webshop.
Uitvoeringen van tuinhuizen
Tuinhuisjes zijn er dus in allerlei soorten en maten, maar ook uitvoeringen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met verschillende soorten tuinhuisjes met hun herkomst:
- Blokhutten. Deze bekende tuinhuizen komen van origine uit Oostenrijk;
- Houten tuinhuisjes. Dit type tuinhuis vindt zijn oorsprong in Scandinavië;
- Kubistische tuinhuizen. Deze typische Nederlandse tuinhuisjes zijn strak en rechthoekig;
- Serre. Strak West-Europees design met klassieke of landelijke uitstraling;
- Theehuis. Romantisch tuinhuis in Engelse stijl.
Het tuinhuis dak
Maar naast deze verschillen, wordt er ook onderscheid gemaakt in kapconstructies. Het dak kan namelijk ook in verschillende uitvoeringen worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn:
- Knikdak, bol of hol gebroken dak. Ook wel vergelijkbaar met het oude boerenschuur model;
- Lessenaarsdak. Dit schuin aflopende dak loopt af naar één zijde;
- Platdak. De naam zegt het al: dit populaire dak is helemaal vlak;
- Rond dak (punt/piramide dak). Deze vijfhoekige of achthoekige wanden lopen uit in één punt;
- Schilddak. Dit type dak heeft vier schuine kanten waarbij de kopgevels ook in één punt uitlopen;
- Wolfskap. Dit dak typeert zich door een zadeldak met wolfseinden;
- Zadeldak. Deze laatste variant bestaat uit het traditionele puntdak.