Met een prieel bedoeld men meestal een halfopen tuinhuisje. Maar er kan natuurlijk ook een halfopen terras mee worden bedoeld. In de negentiende eeuw werden prieeltjes enkel gebruikt in tuinen van de grote landhuizen en kastelen. Later werd de prieel ook bekend onder de normale bevolking waarna men dus ook prieeltjes aantrof in kleinere tuinen.
Wat is een prieel?
Prieeltjes werden in het verleden altijd van metaal of hout op maat gemaakt. Bovendien stonden prieeltjes er bekend om altijd omgeven te zijn door allerlei soorten bloemen en planten. Heden ten dage zijn prieeltjes gewoon te koop bij diverse tuincentra, die men als een soort bouwpakket in elkaar kan zetten. In een prieel zitten echter nooit ramen. Wanneer dit wel het geval is, dan spreekt men liever van een oranjerie of van een theehuisje.
Functie van een prieel
Prieeltjes hebben een aantal voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat de temperatuur hierin niet zo snel stijgt. In tegenstelling tot een serre heeft een prieel vaak een constante maar aangename temperatuur. Een ander positief punt is dat je altijd uit de wind zit doordat de zijkanten van een prieel gesloten zijn. Daarentegen kan men bij zonnig weer ook lekker in het prieeltje gaan zitten. Zo is er altijd schaduw en is de temperatuur niet al te hoog.
Vroeger vs nu
Vroeger- en nu nog steeds wordt het prieel vaak gebruikt als romantiserend element. Geliefden in boeken, films, en toneelstukken ontmoeten elkaar heimelijk in het prieeltje waarin ze ongestoord van elkaars gezelschap kunnen genieten. Tegenwoordig wordt een prieel echter meer gezien als decoratief of functioneel element in de tuin. Een prieeltje is immers het ideale middel om een beschut terras te creƫren. Op deze manier kan men bij minder weer toch van de tuin genieten. In de meeste gevallen wordt het prieeltje nog altijd door bloemen en planten omringd. Romantici hebben hierbij vaak een grote voorkeur voor geurige rozen.