Het tropisch regenwoud levert veel goeds aan de mens zoals harsen, gommen, terpentijn maar vooral (hard)hout. De economische betekenis van het tropisch oerwoud is hierdoor erg groot geworden. Veel mensen vinden een baan in de bosbouw of de houtindustrie en zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het regenwoud.
Door de grote vraag naar het tropisch (hard)hout wordt echter steeds meer regenwoud aangetast. Naast de legale houtkap gaan steeds meer mensen over tot het illegaal kappen van het hout om zo aan hun armoede te ontsnappen of gewoon flinke winst te kunnen maken. Het gevolg hiervan is dat de westerse wereld alleen maar hout wil afnemen dat voorzien is van een certificaat dat aantoont dat het hout op een legale wijze is gekapt.
Hoewel de houtkap per jaar miljarden euro’s opbrengt heeft dit wel tot gevolg dat het natuurlijk kapitaal in een rap tempo minder wordt. De roofbouw die men op het regenwoud pleegt zal er in de toekomst voor zorgen dat de inkomsten zullen dalen. Door duurzaam bosbeheer kunnen ook toekomstige generaties van profiteren van een goed rendement bos.
Duurzaam bosbeheer omvat een tweetal elementen:
• Het aanplanten van duurzame houtplantages waar het gekapte hout van een ecolabel wordt voorzien.
• Een goed waarschuwingssysteem om de schade door bosbranden te beperken kan het tropisch regenwoud behoeden voor verder verwoesting.
Wil men tropisch hardhout of producten die hiervan zijn gemaakt aanschaffen dan is het verstandig om te kijken waar het hout vandaan komt en of het voorzien is van een ecolabel.