Veel groen in een tuin is in de meeste gevallen een prachtig gezicht. Toch zal men, de meest groene tuinen, ook niet zonder een goede en mooie bestrating kunnen. Zou men deze namelijk achterwege laten dan zou de tuingrond onder de schoenen mee naar binnen kunnen worden genomen en het huis vervuilen. Tevens zou men dan altijd tussen bloemen, planten en struiken door moeten lopen of gebruik moeten maken van het gazon als looppad. Hierdoor zou men de tuin en de begroeiing onnodige schade toe kunnen brengen.
Naast de conventionele trottoirtegels worden tegenwoordig allerlei verschillende soorten bestrating gebruikt om een tuin mee te beleggen. Zo zijn er natuursteentegels, handgemaakte bakstenen en klinkers in allerlei kleuren en maten te verkrijgen in de handel. Welke men gaat gebruiken in de tuin is afhankelijk van het budget en van de persoonlijke smaak. Verder zal de soort tuin invloed uit kunnen oefenen op de keuze van de bestrating.
Men spreekt overigens alleen van bestrating wanneer de verharding is opgebouwd uit allerlei losse elementen. Deze elementen zijn altijd, op een bepaalde manier, toch met elkaar verbonden. Het voordeel van bestraten, in plaats van een gesloten verharding, is dat men gemakkelijk een onderdeel kan vervangen wanneer dit stuk of beschadigd is. Bovendien hoeft men, bij het leggen van nieuwe leidingen, niet heel de verharding weg te halen en later weer terug te plaatsen. Bestrating die bestaat uit losse elementen kan bovendien in allerlei motieven worden gelegd. Zo kan men een speels effect creƫren in de tuin.