Mosbestrijding

0

Mos is een eenvoudige groenblijvende plant die op het land voorkomt. In tegenstelling tot, de meer ontwikkelde, plantensoorten hebben mossen onder andere geen wortels en vaatbundels. Ze hechten zich aan de grond met wortelachtige structuren maar anders dan bij de echte wortels nemen mossen geen voeding hiermee op.

Voor de ware tuinliefhebber is mos in een tuin, en dan met name op het gazon, een doorn in het oog. Toch kan men mos tussen het gras op een eenvoudige manier voorkomen. Wanneer men namelijk regelmatig het gras voldoende mest geeft en bovendien het frequent maait (echter niet te kort) dan krijgt de mosgroei veel minder kans om zich te ontwikkelen. Mos kan namelijk alleen goed groeien wanneer het gras niet goed groeit.

Wanneer een gazon is gelegd op een schaduwrijke plaats in een tuin dan is de kans op het ontwikkelen van mos een stuk groter en kan soms zelfs een echt probleem worden. Verder kan een gazon op zure grond problemen opleveren doordat het gras dan zal worden geremd in zijn groei. Door van tijd tot tijd het gazon te bekalken, met een product waar extra magnesium aan is toegevoegd, en zo de verhouding tussen calcium en magnesium weer juist voor een goede groei van het gras. Hetzelfde resultaat kan men bereiken door een meststof voor het gazon te gebruiken waarin een moswerende stof zit verwerkt.

Heeft men toch last van het ontsierende mos in het gazon dan kan men dit bestrijden met een relatief goedkoop middel, namelijk ijzersulfaat.